1916
Water en vuur
De geschiedenis van ’t Pumpke gaat terug tot 1916, toen Johannes Bosmans, in de wandeling gewoon Jan geheten, in de inmiddels verdwenen Hooge Nieuwstraat een water- en vuurhuis begon. In die tijd, er was geen elektriciteit en stromend water, kwamen de buurtbewoners voor kokend water naar ’t Pumpke, waar het water middels een pomp vanuit een wel (bron) onder het huis werd opgepompt en op de platte buiskachel werd verwarmd. In de winter zorgde Jan ook voor gloeiende kooltjes die, in de stoof gelegd, voor warme voeten zorgden.
Hij was de eerste van vier generaties Bosmans die als exploitant in ’t Pumpke actief zouden zijn. Vanwege de in de buurt aanwezige veemarkt, die toen op het huidige Kardinaal van Rossumplein werd gehouden, had Jan ook veel aanloop van buiten. De boeren die op de markt hun vee verkochten haalden er het water voor hun koffie en na afloop van de markt hun borreltje. Toen begin jaren dertig de veemarkt verkaste, naar wat tegenwoordig de Brabanthallen heet en door de komst van waterleiding en stroom de functie van water- en vuurhuis overbodig werd, bleef de café-functie bestaan.
1960
Verhuizing naar de Parade
In 1925 kwam de tweede generatie in ’t Pumpke en bleef er tot 1960, toen de Hooge Nieuwstraat vanwege de komst van het Groot Ziekengasthuis werd gesloopt. De derde “Jan” die inmiddels onder de naam “Hart van Brabant” een café op de Parade was begonnen, deed zijn zaak over aan zijn ouders en begon op Parade nr. 3 een nieuw café onder de oude naam ’t Pumpke.
De inrichting koste het voor die tijd gigantische bedrag van 85.000 gulden, maar daarvoor werden dan ook tafels en barkrukken gekocht die heden ten dage nog steeds in ’t Pumpke dienst doen.
1988
Van bruin- naar jongerencafé
Met de komst van de vierde generatie, eerst als bedrijfsleider en vanaf 1988 als eigenaar, veranderde er iets in ’t Pumpke. Niet alleen omdat Johannes Bosmans voor de verandering geen Jan maar Hans werd genoemd, maar meer omdat hij samen met zijn vrouw Veronique er in de avonduren meer een jongerencafé van maakte. En zo is het tot op de dag van vandaag gebleven: ’t Pumpke, overdag een ontmoetingsplaats voor jong en oud, in de vroegeavond een plek om te borrelen en met name in de weekenden een feestcafé voor de jeugd.
Bij nieuwe ontwikkelingen liep ’t Pumpke vaak voorop. Eind jaren dertig was het een van de eerste café’s met bier uit de tap en in 1973 was het een van de eerste gelegenheden met een z.g. “kelderbier-installatie”. Begin 2006 kwam er opnieuw een verandering, Hans en Veronique wilden na 22 jaar stoppen en bij gebrek aan een geïnteresseerde opvolger werd ’t Pumpke verkocht. Sindsdien zwaaien vader en zoon Peter en Otto van den Groenendaal er de scepter en zonder aan de specifieke sfeer van ’t Pumpke te tornen is er in korte tijd al veel veranderd. Alle technische installaties zijn vernieuwd, er kwam een ruimere benedenbar om de gasten sneller en beter van dienst te kunnen zijn, de verouderde toiletten werden gerenoveerd en ook de keuken werd verbouwd.
Zo maakt Stadsherberg ’t Pumpke de eerste honderd jaar vol, zonder aan het oude motto “’t Pumpke een traditie in Gastvrijheid” afbreuk te heb gedaan.